O nas

Od 20 lat aktywnie działamy na rynku polskim i międzynarodowym, produkując tuszki oraz elementy mięsa drobiowego pozyskiwane z żywca kur niosek.

Kim jesteśmy?

Jesteśmy nowoczesnym zakładem drobiarskim, specjalizującym się w uboju kur rosołowych oraz ich mrożeniu i pakowaniu. Własnym transportem odbieramy żywiec na terenie Polski i Europy Zachodniej, a mrożone tuszki, porcje rosołowe, filety, ćwiartki, skrzydła, łapki i drobne mięso z kury eksportujemy do odbiorców z całego świata.

Nasza Misja

Misją Zakładu Drobiarskiego MERDA jest zapewnienie klientom znakomitej jakości oraz najwyższego poziomu bezpieczeństwa produktów. Osiągamy to dzięki szczegółowej kontroli na każdym etapie produkcji oraz systemowi HACCP, pozwalającemu szybko identyfikować potencjalne zagrożenia.

Jako nowoczesne przedsiębiorstwo posiadamy także certyfikat BIO, uprawniający do wytwarzania wyrobów ekologicznych.

Historia

Zakład Drobiarski MERDA to w 100% rodzinne przedsiębiorstwo. Spółka powstała w 2001 roku, bazując na wieloletniej tradycji i doświadczeniu zakładu uboju drobiu, którego założycielem w 1990 roku był Florian Merda.

Uważnie analizujemy trendy i dostosowujemy działalność do zmieniających się potrzeb rynku. Dzięki dofinansowaniu ze środków UE zmodernizowaliśmy i rozbudowaliśmy park technologiczny, powiększając go o nowoczesne maszyny i urządzenia. Magazyn wysokiego składowania mrożonego towaru wyposażyliśmy w system informatyczny do sprawnego zarządzania pracą, a mobilne terminale radiowe umożliwiają niezawodne sterowanie chłodnią. Dodatkowym udogodnieniem są regały przesuwne, zapewniające swobodny dostęp do każdego miejsca paletowego.

Zainwestowaliśmy też w nowoczesną flotę specjalistycznych pojazdów do przewozu żywca (z systemem pojenia zamontowanym w naczepach) oraz umożliwiających bezpieczny transport produktów gotowych – świeżych i mrożonych. Posiadamy własne mroźnie szokowe i chłodnię składową, a technologia wychładzania powietrznego umożliwia mrożenie mięsa bez wody. Dużą wagę przykładamy także do odpowiedniego pakowania produktów, wykorzystując w tym celu solidną tekturę litą.

Kompleksowo kontrolujemy cały proces produkcji – od momentu odbioru żywca aż do dostarczenia produktów na miejsce. Dzięki temu łańcuch chłodniczy jest zachowany, a my możemy zagwarantować doskonałą świeżość mięsa.

Dziś w Zakładzie Drobiarskim MERDA pracuje 84 pracowników, a zdolność produkcyjna kształtuje się na poziomie 6000 sztuk kur rosołowych na godzinę, co stwarza możliwość dziennego uboju 60.000 szt. Głównymi odbiorcami produktów są firmy handlowe oraz przedsiębiorstwa przetwórstwa mięsnego w kraju i za granicą. Produkty eksportujemy do krajów Unii Europejskiej, Afryki oraz Azji.

Wieloletnie doświadczenie i zaangażowanie w prawidłowy przebieg procesu produkcyjnego potwierdzają fakty: stale rosnące grono zadowolonych klientów oraz liczne nagrody i wyróżnienia.

Szukasz rzetelnego partnera biznesowego?

Skontaktuj się nami! W profesjonalnej chłodni możemy przechować aż 1000 palet w temperaturze -25ºC. Dzienny ubój wynosi 30000 sztuk i w całości mieści się w mroźni szokowej.